Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Μια συζήτηση στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών για τους Ρομά

Ρομά: οι ορατοί «αόρατοι» συμπολίτες μας
 
Magnify Image
Πόσο γνωρίζουμε τους Ρομά που ζουν δίπλα μας;
Κατά πόσο ισχύουν τα στερεότυπα που έχουν επικρατήσει για τους Ρομά;
 Σημαντικοί Έλληνες και ξένοι ερευνητές και πανεπιστημιακοί συζητούν με το κοινό, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν την ταυτότητα των Ρομά σήμερα, την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.
 Άλλοτε ήταν γυρολόγοι έμποροι και τεχνίτες. Σήμερα ζουν συνήθως στις παρυφές των πόλεων, σε άθλιες συνθήκες, και αναζητούν οποιαδήποτε εργασία. Οι Ρομά, ένας λαός ινδικής προέλευσης που αριθμεί περίπου 15 εκατομμύρια ψυχές παγκοσμίως –περίπου οι μισοί ζουν στην Ευρώπη–, εξακολουθούν να βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο και να μην απολαμβάνουν στοιχειώδη δικαιώματα, όπως η εκπαίδευση, η ισονομία, η εγγραφή σε δημοτολόγια, η εκπροσώπηση στους θεσμούς. Ο φαύλος κύκλος της περιθωριοποίησής τους οδηγεί σε ολοένα εντονότερες κοινωνικές συγκρούσεις, καθώς διαιωνίζει στερεότυπα και ρατσιστικές συμπεριφορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα παρουσιάζονται συνεχή κρούσματα, είτε προσπάθειας εκδίωξης των Ρομά από καταυλισμούς, είτε άρνησης ένταξης των παιδιών Ρομά στο εκπαιδευτικό σύστημα, από τις τοπικές κοινωνίες. Το ελληνικό κράτος μόλις το 1996 άρχισε να καταρτίζει προγράμματα αντιμετώπισης της κατάστασης, χωρίς όμως απτά αποτελέσματα. Τα διεθνή παρατηρητήρια συνεχίζουν να επισημαίνουν την απαράδεκτη, για ευρωπαϊκή χώρα, κατάσταση στο ζήτημα αυτό.
 Οι πρώτες έρευνες και τα προγράμματα εκπαίδευσης δείχνουν πάντως αρκετά καθαρά ότι παραδοσιακά στερεότυπα για τη στάση των ίδιων των Ρομά απέναντι στο ζήτημα της κοινωνικής τους ένταξης δεν ευσταθούν. Οι περισσότεροι, άλλωστε, από τους περίπου 250.000 Ρομά που ζουν στην Ελλάδα (ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν), οι οποίοι –σημειωτέον– δεν συνιστούν ομοιογενή ομάδα, δεν ζουν πια νομαδικά και διαβιούν στους ίδιους καταυλισμούς για δεκάδες χρόνια.
 Έλληνες και ξένοι ειδικοί θα μας φωτίσουν ποικίλες διαστάσεις του ζητήματος, σε μια εποχή μάλιστα που η οικονομική κρίση εντείνει τις διώξεις ακόμη και από επίσημα κράτη – με πρόσφατο το παράδειγμα της Ουγγαρίας, αλλά και κάποιες αμφιλεγόμενες κρατικές πολιτικές στη Γαλλία. Μπορεί πια να μην υπάρχουν χώρες που να ασπάζονται επίσημα θεωρίες φυλετικής κατωτερότητας, όπως συνέβαινε μέχρι και τη δεκαετία του 1970 σε ορισμένες περιπτώσεις, και μπορεί ο αφανισμός μερικών εκατοντάδων χιλιάδων Ρομά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης να ανήκει στο παρελθόν, ωστόσο και σήμερα υπάρχουν στην Ευρώπη δημόσιοι φορείς που, όταν αποφασίζουν να καταστήσουν θεσμικά ορατούς τους πλέον αόρατους συμπολίτες τους, το κάνουν συχνά για άλλους λόγους…
 Η συζήτηση εντάσσεται στον κύκλο “The far side”, που εξετάζει την αθέατη όψη των πραγμάτων – αυτή, την υποφωτισμένη, πάνω στην οποία το δικό μας βλέμμα επιμένει να μην πέφτει, όσο και αν αυτή είναι δίπλα μας και απαιτεί την προσοχή μας.
 Ομιλητές:
Νίκος Βίττης: Συνήγορος του Πολίτη – ειδική ομάδα για θέματα Ρομά
Σούλα Μητακίδου: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Valeriu Nicolae: Ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Χάραξης Πολιτικής για τους Ρομά και τις Μειονότητες στο Βουκουρέστι
 Συντονιστής:
Χρήστος Καρράς: Εκτελεστικός Διευθυντής της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών

Ώρα έναρξης: 19:00
Μικρή Σκηνή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου