Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Η ιστορία της ζωγραφικής του αστικού τοπίου / Painting the city: the history of cityscapes

Αugust Μacke, Kairouan Tunisia
πηγή: http://www.theartwolf.com/
 
Οskar Κokoschka, Dresden
 
egon schiele yellow city painting
Εgon Schiele, Yellow  City
Τελειώνοντας τη μετάφραση αυτού του εξαιρετικά ενδιαφέροντος άρθρου θα ήθελα να προσθέσω και τη δική μου προτίμηση σε αναπαραστάσεις αστικών τοπίων καθώς κι έναν εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλες τις πόλεις που μας επισκέπτονται!  Θα ακολουθήσει κι άλλη ανάρτηση με αγαπημένα αστικά τοπία από τη ζωγραφική...

George Bellows - New York
George Bellows: New York, 1911
Κάθε λάτρης της σύγχρονης τέχνης θα αναγνωρίσει ότι η αναπαράσταση αστικών τοπίων είναι ένα σημαντικό μέρος της καλλιτεχνικής σκηνής τα τελευταία χρόνια, από την ιμπρεσιονιστική θέα του Παρισιού από τον Camille Pissarro (Καμίλ Πισαρό) ή τον Claude Monet (Κλοντ Μονέ), την ρεαλιστική απεικόνιση της Μαδρίτης του Antonio Lopez, μέχρι την φωτορεαλιστική Νέα Υόρκη από τον Richard Estes, ή ακόμα και τα αφηρημένα τοπία του Willem de Kooning. Αλλά, από πότε είχε ξεκινήσει αυτή η παράδοση; Ποιοι ήταν κύριοι πρωταγωνιστές της; Το άρθρο αυτό προτείνει ένα ταξίδι μέσα από την ιστορία της ζωγραφικής στο αστικό τοπίο, από τον αρχαίο κόσμο έως την αρχή του 21ου αιώνα.

Roman fresco depicting a coastal city, found in Stabiae
Roman fresco depicting a coastal city, found in Stabiae

Αρχαίος Κόσμος

 Ακριβώς όπως δεν υπάρχει σοβαρή συναίνεση σχετικά με την ακριβή ημερομηνία γέννησης της πρώτης  πόλης (γενικά, έχει θεωρηθεί η Ουρ ή άλλες πόλεις της Μεσοποταμίας, αλλά και η Catalhoyuk, στη νότια Ανατολία) θα μπορούσε να ισχυριστεί, επίσης, τέτοιος τίτλος ότι  δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ακριβή ημερομηνία έναρξης της ιστορίας της ζωγραφικής  του αστικού τοπίου.  Στο Ακρωτήρι, στο ελληνικό νησί της Σαντορίνης, έχει βρεθεί μια αινιγματική τοιχογραφία (γνωστή ως "τοιχογραφία πομπής πλοίων" ή "τοιχογραφία του στολίσκου") που αντιπροσωπεύει ένα ταξίδι ανάμεσα σε δύο οχυρωμένες πόλεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι οι πρωταγωνιστές της σύνθεσης. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει στο "Fresco City", μια πανοραμική θέα της παράκτιας πόλης (πραγματική ή φανταστική) που βρέθηκε το 1997 στα Λουτρά του Τραϊανού,  στη Ρώμη (βλ. εικόνα) και που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πρώτη ολοκληρωμένη αράσταση  αστικού τοπίου στο ιστορία της ζωγραφικής. Σην Stabiae, κοντά  στην Πομπηία, έχουν βρεθεί μερικές τοιχογραφίες που απεικονίζουν εν μέρει  μια ρωμαϊκή παράκτια πόλη.

Οι πρωτοπόροι: από την Trecento προς την Αναγέννηση
Ambrogio Lorenzetti: City by the Sea
Ambrogio Lorenzetti: City by the Sea (c.1335)

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μερικές αναπαραστάσεις των πόλεων μπορεί να βρεθούν ως υπόβαθρο σε πολλά εικονογραφημένα χειρόγραφα, χωρίς, ωστόσο, ποτέ να επιτευχθεί ένας ιδιαίτερος ρόλος στη σύνθεση. Στα τέλη του δέκατου τρίτου και τις αρχές του δέκατου τέταρτου αιώνα, η δυτική τέχνη άρχισε να αναβιώνει. Χάρη στην Duccio da Buonisegna, Cimabue, και, πάνω απ 'όλα, στον Giotto di Bondone, η ευρωπαϊκή ζωγραφική θα "απελευθερωθεί" από τον άκαμπτο χαρατήρα της βυζαντινής παράδοσης, ανανεώνοντας την ψυχή της, τολμώντας την έναρξη σε νέους τρόπους. Ο Ambrogio Lorenzetti (c.1290-1348) ζωγράφισε το 1335 την τοιχογραφία γνωστή ως  "City by the Sea" (Pinacoteca, Σιένα),  που γενικά θεωρείται ότι είναι το πρώτο πραγματικό αστικό τοπίο της ιστορίας της Δυτικής Τέχνης. Αλλά ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι το έργο του  η "Αλληγορία της Καλής Διακυβέρνησης" (c.1338-40, στο Palazzo Publico, Σιένα), το οποίο, με πολλές χρωματικές αντιθέσεις και χωρίς προοπτική, φαίνεται να προβλέπει κάποια αινιγματικά έργα ζωγραφικής από τις αρχές του εικοστού αιώνα, avant-garde , όπως εκείνα των Schiele και Κλιμτ. Αυτό το ενδιαφέρον για τη ζωγραφική αστικό τοπίο που ξεκίνησε ο Lorenzetti δεν δημιουργεί μια συνεχή και αξιόλογη παράδοση στην Ιταλία. Εκείνη την εποχή, μερικοί Ενετοί ζωγράφοι, κυρίως ο Vittore Carpaccio και ο Gentile Bellini, δημιούργησαν έργα του τι μπορεί να θεωρηθεί ως η πρώτη «χρυσή εποχή» του αστικού τοπίου στη Δυτική ζωγραφική τέχνη, ένα μικρό αλλά αξιόλογο προοίμιο για την "Vedute ζωγραφική", την οποία πρόκειται να μελετήσουμε σε ένα προσεχές κεφάλαιο.
Vittore Carpaccio: Miracle of the Relic of the True Cross
Vittore Carpaccio: Miracle of the Relic of the True Cross (1494)









 Η δημιουργία του αστικού τοπίου: η Σχολή Ντελφτ
 

Ούτε υπήρχε μια παράδοση στη ζωγραφική της πόλης  στη βόρεια Ευρώπη, αν και, όπως συνέβη στην Ιταλία, πολλοί από τους σημαντικότερους ζωγράφους της εποχής εκείνης που περιλαμβάνουν όμορφες αναπαραστάσεις των πόλεων ως φόντο σε πολλά από τα έργα τους, όπως ο Albrecht Altdorfer στο θεαματικό έργο η "Μάχη του Αλεξάνδρου στην Ισσό" (1529). Ωστόσο, τα πιο αξιόλογα πειράματα σε αστικά τοπία στην αναγεννησιακή Γερμανία πραγματοποιήθηκαν από εκτυπωτές και χαράκτες, ειδικά τον Michael Wolgemut (1434-1519).    Σην πολύ λεπτομερή "Madonna της καγκελαρίου Rolin", του Jan van Eyck εμφανίζειαι στο κάτω μέρος της σύνθεσης μια εντυπωσιακή αναπαράσταση μιας πόλης με ποταμό, ενδεχομένως της Λυών (Γαλλία). Όμως, παρά την ποιότητα της αναπαράστασης, η πόλη δεν φτάνει σε έναν " ηγετικό ρόλο ", όπως και στο έργο " Αγία Ursula Shrine "από τον Hans Memling

Johannes Vermeer: View of Delft
Johannes Vermeer: View of Delft, 1660-61 
 Η όμορφη πόλη του Delft, στη δυτική Ολλανδία, είχε προκαλέσει έναν ειδικό θαυμασμό μεταξύ των ζωγράφων από το τέλος της Αναγέννησης, που εμφανίζονται σε έργα όπως "Delft Vanuit het Westen" (c.1615), με τον Hendrick Cornelisz Vroom (1566 - 1640 ). Αλλά αυτό ήταν το δεύτερο μισό του δέκατου έβδομου αιώνα, μετά την καταστροφική έκρηξη που συνέβη στην πόλη το 1654 (κυρίως εκπροσωπείται από τον ζωγράφο Egbert van der Poel στην "Έκρηξη στο Ντελφτ"), όταν η "Σχολή Delft" έφθασε στο αποκορύφωμά της.  Ο πιο σημαντικός καλλιτέχνης από αυτό το ρεύμα είναι ο Johannes Vermeer (1632-1675). Με κανένα τρόπο παραγωγικός ζωγράφος, αφού μόνο 35 έργα μπορούν να αποδοθούν στον καλλιτέχνη. Και, μεταξύ των οποίων, υπάρχουν δύο αστικά τοπία που μπορεί να θεωρηθεί από τις πιο σημαντικές ποτέ ζωγραφισμένα. Το πρώτο είναι η περίφημη «Άποψη του Ντελφτ», που ο Μαρσέλ Προυστ θεωρεί ότι είναι "η πιο όμορφη εικόνα του κόσμου." Σε αυτό, η απίστευτη ακρίβεια με την οποία ο καλλιτέχνης ζωγράφισε την αρχιτεκτονική του Delft έκανε πολλούς κριτικούς να υποθέσουν τη χρήση της camera obscura, αν και το γεγονός αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί
 Canaletto και οι vedutistas
Στις αρχές του δέκατου όγδοου αιώνα, ήταν συνηθισμένο μεταξύ των πλούσιων Βρετανών επιχειρηματιών να κάνουν ένα ταξίδι στις μεγάλες ιταλικές πόλεις, όπως είναι η Βενετία. Ένα ταξίδι γνωστό ως "Tour Grand". Επιθυμώντας να επιστρέψει στη βροχερή βόρεια Ευρώπη με ένα αξιοπρεπές σουβενίρ από το βενετσιάνικο φως και την αρχιτεκτονική, ο ταξιδιώτης που αποκτούσε τις απόψεις της "Πόλης των καναλιών" ζωγραφισμένες από ντόπιους καλλιτέχνες, προάγοντας έτσι το σχηματισμό μιας νέας ηθογραφίας, της Vedute. Κληρονόμοι των ανωτέρω Ενετών ζωγράφων από τα τέλη του 14ου και στις αρχές του 15ου αιώνα (Carpaccio, Bellini), οι Vedute ζωγράφοι δεν χρειάζονται "δικαιολογίες" (όπως βασιλικές ή παπικές δεξιώσεις) να συμπεριλάβουν την πόλη στους πίνακές τους: Η Venice-του φωτός, η αρχιτεκτονική της είναι το μοναδικό και μόνο αστέρι της σύνθεσης.

analetto:The Stonemason's Yard
Canaletto: The Stonemason's Yard, c.1765

Η έκθεση «Το Canaletto και οι αντίπαλοί του», διοργανώνεται από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου το 2010, δείχνει καθαρά την ιεραρχία μεταξύ αυτών των ζωγράφων: το περίφημο Canaletto είναι σωστά στην κορυφή, αφού ένας καλλιτέχνης είναι σε θέση να «κάνει τον ήλιο να λάμψει". Η δημοτικότητα του Canaletto  στους Βρετανούς επιχειρηματίες αύξησε τη φήμη της τύχης της  ζωγραφικής  των τοπίων στο Λονδίνο.


 

 

 Το Αστικό Τοπίο στην Ασία
Δεν υπάρχει μια συνεχής παράδοση του αστικού τοπίου στη ζωγραφική στην κινεζική τέχνη, που

Utagawa Hiroshige: Night view of Saruwakacho
Utagawa Hiroshige:Night view of Saruwakacho, 1856
 είναι περισσότερο εστιασμένη στο φυσικό τοπίο, πριν από τον 20ο αιώνα.

Υπάρχουν, βέβαια, πολύ αξιοσημείωτες εξαιρέσεις: το εντυπωσιακό "Κατά μήκος του ποταμού κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Qingming" (1085-1145), από τον Zhang Zeduan, παρουσιάζει με ένα επίπεδο μεγάλης  λεπτομέρειας που είναι δύσκολο να συλλάβει για ένα τέτοιο αρχαίο έργο, η καθημερινή ζωή στην ένα μικρό χωριό του ποταμού στην Κίνα. Άλλοι καλλιτέχνες που περιλαμβάνουν αργότερα επίσης την άποψη των μικρών πόλεων - πάντα αυτή περιβάλλεται από εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, στους πίνακές τους, όπως μπορεί να δει κανείς στο "Η νέα πόλη του Φενγκ" (c.1760) από τον  Ding Guanpeng. Το αστικό τοπίο είναι, ωστόσο, ένα θεμελιώδες μέρος της σύγχρονης κινεζικής τέχνης.Στην Ιαπωνία, το σημείο καμπής για το αστικό τοπίο  στη ζωγραφική αντιπροσωπεύεται από την περίοδο Έντο (1603-1868), όταν γεννήθηκε ο αστικός πολιτισμός, η οποία αντανακλάται στα έργα ζωγραφικής από καλλιτέχνες όπως ο Utagawa Χιροσίτζε, επίσης γνωστός ως Ando Χιροσίτζε, συγγραφέας του Night view of Saruwakacho, 1856), καθώς και άλλοι λιγότερο γνωστοί ζωγράφοι, όπως ο Utagawa Kuniyoshi. 
 
Gustave Caillebotte: Paris Street, rainy day
Gustave Caillebotte: Paris Street, rainy day, 1877
 Ιμπρεσιονισμός
Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, ο Ναπολέων ΙΙΙ διόρισε τον  Haussamnn ως υπεύθυνο του φιλόδοξου σχεδίου της μεταστροφής της γαλλικής πρωτεύουσας στην πιο σύγχρονη και ισχυρή ευρωπαϊκή μητρόπολη της εποχής του. Μετά από αυτή την ώθηση εκσυγχρονισμού, το Παρίσι μετατράπηκε σε ένα από τα αγαπημένα ζωγραφικά θέματα για τους ιμπρεσιονιστές. Από  τον  Edouard Manet  (Εντουάρ Μανέ) και τον Gustave Caillebotte, από τον Pierre Auguste Renoir έως τον Camille Pissarro  (Καμίλ Πισαρό), το νέο Παρίσι επελέγη ως η απόλυτη πηγή έμπνευσης για πολλούς από τους σημαντικότερους ζωγράφους της εποχής.
 




Camille Pissarro: Boulevard Montmartre at night
Camille Pissarro: Boulevard Montmartre at night, 1897


Εκτός από τις γενικές απόψεις της πόλης, όπως το περίφημο "Παρίσι Street, Rainy Day" από τον Gustave Caillebotte (1877, Παρίσι, Musée d'Orsay) και το θεαματικό "The Boulevard Montmartre στη Νύχτα" του Καμίλ Πισαρό (1897, Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη), οι ιμπρεσιονιστές επίσης προσελκύονται από τα καινοτόμα στοιχεία της σύγχρονης πόλης, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με τον κόσμο των σιδηροδρόμων. Έτσι, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί έγιναν ένα κεντρικό μέρος της "εικονογραφίας" του Ιμπρεσιονισμού. Και ανάμεσά τους, ο σταθμός Saint-Lazare («le Gare Saint-Lazare") πληρούσε όλες τα ιμπρεσιονιστικές φιλοδοξίες. Το συγκλονιστικό "Le Gare Saint Lazare (σταθμό Saint Lazare)" (1877, Παρίσι, Musée d'Orsay) από τον Claude Monet, θαυμάστηκε ακόμα και από τους κριτικούς της εποχής εκείνης, κάτι ασυνήθιστο στην εποχή του ιμπρεσιονισμού.  
Childe Hassam: The Avenue in the rain
Childe Hassam: The Avenue in the rain, 1917
Ζωγραφίζοντας την αμερικανική πόλη: από τον Whistler έως τον Diebenkorn
Ο James Abbott McNeill Whistler (1834-1903), αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό δημιουργό του δέκατου ένατου αιώνα. Ο Αμερικανός ζωγράφος, είναι επίσης η πιο σημαντική φιγούρα στην αμερικανική ζωγραφική τοπίου αυτού του αιώνα. Η νυχτερινή θέα του από αμερικανικές και ευρωπαϊκές πόλεις έφθασε στο αποκορύφωμά της στο συγκλονιστικό "Nocturne in Black and Gold: The Falling Rocket" (1874, Detroit Institute of Arts)". Μετά τον Whistler, ο πιο αξιοσημείωτος ζωγράφος σε τέτοιο είδος είναι ο Childe Hassam (1859-1935), ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της αμερικανικής Ιμπρεσιονιστικής σκηνής, του οποίου οι πίνακες του "σημαίες" (κυρίως το "Avenue in the Rain", 1917) είναι μία ακόμα από τις πιο εύκολα αναγνωρίσιμες εικόνες της αμερικανικής ζωγραφικής.
Η κορυφή στην ιστορία της ζωγραφικής του αστικού τοπίου επιτυγχάνεται με την εμφάνιση της "Σχολής ashcan", μια ομάδα από Αμερικανούς ρεαλιστές  ζωγράφους επικεντρώθηκε στο να απεικονίζουν την καθημερινή ζωή στις αρχές του 19ου αιώνα στη Νέα Υόρκη. Ο πρώτος ηγέτης αυτής της γενιάς των καλλιτεχνών ήταν ο Robert Henri, δημιουργός του έργου όπως το "Snow in New York" (1902, National Gallery of Art, Ουάσιγκτον), και ο οποίος ακολουθήθηκε από σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως Everett Shinn.



Edward Hopper: Nighthawks
Edward Hopper: Nighthawks, 1942
Αλλά οι δύο πιο σημαντικοί καλλιτέχνες αυτής της γενιάς είναι ο  George Bellows  και ο Edward Hopper.

Ο Bellows,  ταλαντούχος ζωγράφος με μία πολύ ενεργή κοινωνική συνείδηση, είναι ο μεγάλος αφηγητής της ζωής του κάτω από τη μεσαία τάξη Νεουορκέζου της εποχής του, φτάνοντας στα μεγαλύτερα επιτεύγματα του  με το: "Κάτοικοι Cliff" (1913, Λος Άντζελες, County Museum of Art ) και το εντυπωσιακό "New York" (1911, National Gallery of Art, Ουάσιγκτον). Ο Hopper, εν τω μεταξύ, θα θεωρείται πάντα ως «ο ζωγράφος της αστικής μοναξιάς», προτιμώντας τις σκηνές που λαμβάνουν χώρα μέσα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και ο δημιουργός του περίφημου "Nighthawks" (1942, Art Institute of Chicago)
 
Αστικό τοπίο και avant-garde

Fernand Léger: The city
Fernand Léger: The city, 1919
Τα αστικά τοπία από την avant-garde  περίοδο είναι τόσο διαφορετικά όσο και η πραγματική καλλιτεχνική σκηνή της εποχής εκείνης. Με άλλα λόγια, είναι αδύνατο να τα συνοψίσει κάποιος σε ένα άρθρο σαν αυτό. Ας εξετάσουμε εν συντομία τις πιο σημαντικές πρωτοπορίες της εποχής και τη σχέση τους με τη ζωγραφική του αστικού τοπίου. Μεταξύ όλων των κυβιστικών ζωγράφων, αυτός που έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του για τη ζωγραφική αστικού τοπίου είναι ο Fernand Leger, με την "Πόλη" του (1919, Μουσείο της Τέχνης, Φιλαδέλφεια), το πιο σημαντικό έργο του και ένα από τα καλύτερα ζωγραφισμένα αστικά τοπία .


Marc Chagall: Paris through the window
Marc Chagall: Paris through the window, 1913
 Ένα πολύ ξεχωριστό έργο ζωγραφικής, αν και πιο "συνηθισμένο" τοπίο είναι το "Champ de Mars, The Red Tower" (1911, Σικάγο, Ινστιτούτο Τέχνης), από τον Robert Delaunay. Πολλοί ζωγράφοι από τη λεγόμενη «Σχολή του Παρισιού» που δημιουργήθηκε επίσης για τα μοναδικά τους οράματα για τη γαλλική πρωτεύουσα. Από τα πολύχρωμα έργα του Henri Mattisse («Αραβική πόλη», 1905) και ο Raoul Dufy ("Οδός στολισμένη με σημαίες", 1906, Le Havre, Εθνικό Μουσείο), με την πολύ προσωπική δουλειά του Marc Chagall, ειδικά το "Παρίσι μέσα από το παράθυρο" (1913), στο οποίο ο καλλιτέχνης μας δείχνει ένα μυστηριώδες και ανεξιχνίαστο Παρίσι, όπου τίποτα-ή-κανείς δεν είναι πραγματικά αυτό που φαίνεται να είναι. Πρέπει να αναφέρουμε επίσης τους Ιταλούς φουτουριστές, επίμονους στις προσπάθειές τους να εκπροσωπήσουν την κίνηση της σύγχρονης πόλης (Ουμπέρτο ​​Μποτσιόνι: "City Rises", 1910-11, Νέα Υόρκη, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης).

George Grosz: Metropolis
George Grosz: Metropolis, 1917
Στα χρόνια αμέσως μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Γερμανία, προέκυψε η εικόνα του George Grosz, ενός αινιγματικού ζωγράφου, μερικές φορές μπορεί να χαρακτηριστεί ως "μπαμπάς" καλλιτέχνης, ο οποίος είναι ο ευκολότερος τρόπος για να περιγράψει έναν τέτοιο αταξινόμητο καλλιτέχνη. Στα έργα όπως το "Metropolis" (1917, Νέα Υόρκη, ΜΟΜΑ) και "Η κηδεία του Oskar Panizza" (1917-18, Staatsgalerie, Στουτγάρδη), ο Grosz απεικονίζει ανελέητα την αστική κοινωνία της εποχής του, ζαλισμένος και αποπροσανατολισμένος μετά την πρόσφατη βία του Πόλεμου. Στο δρόμο προς την αφαίρεση θα βρούμε το όνομα του Piet Mondrian, ο οποίος, μετά από τη  μετανάστευσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιούργησε έργα με αναφορά στη δική του Νέα Υόρκη, μεταξύ των οποίων και το περίφημο "Broadway Boogie Woogie" (1942-43, Νέα Υόρκη, MOMA), το οποίο ο ζωγράφος Ρόμπερτ Μάδεργουελ περιγράφει με αυτά τα λόγια:


Piet Mondrian: Broadway Boogie Woogie
Piet Mondrian: Broadway Boogie Woogie, 1942-43

"Η Σύγχρονη Πόλη Ακριβής, ορθογώνια, τετράγωνη, αν τη δεις από πάνω, από κάτω, ή από όποια πλευρά, λαμπερά φώτα και αποστειρωμένη ζωή, το Broadway, λευκοί και μαύροι,... και boogie-Woogie! ... η υπόγεια μουσική της επαναστατική ". 
 










 Η σύγχρονη πόλη του φωτορεαλισμού και υπερρεαλισμού

Wayne Thiebaud: Ocean City
Wayne Thiebaud: Ocean City, 2006
© Wayne Thiebaud, ARS New York
Το Αστικό Τοπίο ζωγραφικής άνθισε μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που ήδη εμφανίζονται στο ρεπερτόριο των αφηρημένων εξπρεσιονιστών ζωγράφων, για παράδειγμα στο "Τοπίο Πόλη" του Joan Mitchell (1955, Art Institute of Chicago), ή σε ορισμένα τολμηρά εικαστικά πειράματα με τον Willem de Kooning. Ξεκινώντας από τον κυρίαρχο αφηρημένο εξπρεσιονισμό στα τέλη του 40 και τις αρχές του 50, οι ζωγράφοι του "Bay Area Εικαστικού Κινήματος" κατέφυγαν στην παραστατική ζωγραφική για να απεικονίσουν το φως της Δυτικής Ακτής. Ο Richard Diebenkorn (1922-1993) άρχισε την υιοθέτηση του στυλ του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, αλλά σύντομα άλλαξε την παραστατική γλώσσα ("Αστικό τοπίο Ι", 1963, San Francisco Museum of Modern Art).
 Ο Wayne Thiebaud, επίσης διάσημος για τα ζωγραφικά του παιχνίδια με καραμέλες, είναι επίσης γνωστός για τις απόψεις του και τις τεράστιες λεωφόρους στην Καλιφόρνια, μια καλλιτεχνική παραγωγή, στην οποία είναι ακόμα ενεργός σήμερα.
Richard Estes: Broadway Bus Stop, Near Lincoln Center
Richard Estes: Broadway Bus Stop, Near Lincoln Center, 2010
Antonio López: La Gran Vía, 1974-81
Antonio López: La Gran Vía, 1974-81
© Antonio López
Αλλά η σημαντικότερη συνεισφορά στο αστικό τοπίο στη ζωγραφική τον τελευταίο καιρό έχει γίνει από τους photorealist και hyperrealist ζωγράφους. Στο πλαίσιο της πρώτης ομάδας, ο πιο σημαντικός είναι ο Richard Estes (γεν. 1932), ίσως η πιο σημαντική "Νέα Υόρκη" μαζί με εκείνη του George Bellows, του οποίου η καλλιτεχνική παραγωγή εκτείνεται από τη λαμπρή "Χορν και Automat Hardart" (1967) μέχρι την πρόσφατη "Broadway Στάση Λεωφορείου, Κοντά στο Lincoln Center" (2010). Εκτός από τον Estes, θα πρέπει να αναφέρουμε τα έργα του Rackstraw Downes (γεν. 1939), ενός Βρετανού καλλιτέχνη, που εργάζεται στη Νέα Υόρκη, και της Yvonne Jacquette (γεν. 1934), που είναι γνωστή για την εναέρια θέα από τις μεγάλες αμερικανικές πόλεις. Μεταξύ των hyperrealist ζωγράφων ας μην ξεχάσουμε τον Antonio Lopez, Ισπανός ζωγράφο, του οποίου  η "Gran Vía" (1974-1981) είναι ήδη μέρος της ιστορίας της ισπανικής ζωγραφικής, και μια εικόνα της hyperrealist ζωγραφικής.





 
 


 


 
 
 
 



 


 







 







 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου