Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Γεώργιος Βιζυηνός, Ο Μοσκώβ-Σελήμ (ebook)

πηγή: http://www.free-ebooks.gr/

Ο Μοσκώβ-Σελήμ

 Ένα ξεχωριστό διήγημα που εξελίσσεται στη γενέθλια γη μου, από έναν συγγραφέα - εξόριστο της εποχής του, όπως είθισται με τους  μεγάλους δημιουργούς. Τρελός ή .... μήπως ξέφρενα αθώος;!
 
   Ο Μοσκώβ – Σελήμ είναι το τελευταίο διήγημα του Βιζυηνού και δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα Εστία από τις 28 Απριλίου 1895, ενώ ο Βιζυηνός βρισκόταν έγκλειστος στο ψυχιατρείο. Πρόκειται για ένα αφήγημα πλούσιο σε ηθογραφικά και ψυχογραφικά στοιχεία και μας παρουσιάζει τις περιπέτειες ενός κυνηγημένου και αδικημένου ανθρώπου, του Τούρκου Σελήμ.
  Μάλιστα στον πρόλογο του έργου ο συγγραφέας αναφέρει για την επιλογή του να περιγράψει τις περιπέτειες ενός Τούρκου: «Φοβούμαι μήπως οι φανατικοί της ιδικής μου φυλής ονειδίσωσι ένα Έλληνα συγγραφέα, διότι δεν απέκρυψεν την αρετήν σου ή δεν υπεκατέστησεν εν τη αφηγήσει σου ένα χριστιανικόν ήρωα. Αλλά μη σε μέλει. Δεν θα αφαιρεθεί τι από την αξίαν σου, διότι ενεπιστεύθης εις εμέ τας περιπετείας της ζωής σου και δεν θα με τύψει ποτέ η συνείδησις, διότι, ως απλούς χρονογράφος, εξετίμησα εν σοι ουχί τον άσπονδον εχθρόν του Έθνους μου, αλλ’ απλώς τον άνθρωπον. Δια τούτο μη σε μέλλει, θα γράψω την ιστορίαν σου»
  Η ιστορία διαδραματίζεται στη Θράκη, όπου ο αφηγητής συναντά έναν παράξενο γέροντα, τον Σελήμ που στην εξωτερική του εμφάνιση έχει στοιχεία και τουρκικά και ρωσικά. Ο γέρος, που αποκαλείται Μοσκώβ – Σελήμ, διηγείται τις περιπέτειες της ζωής του, την απελπισμένη προσπάθειά του να γίνει αρεστός στον πατέρα του, τη συμμετοχή του στον πόλεμο εναντίον των Ρώσων και την αγάπη του γι’ αυτούς, που του φέρθηκαν με μεγάλη ανθρωπιά, όταν πιάστηκε αιχμάλωτός τους. Μέσα στην ψυχή του γέροντα υπήρχε μια έντονη διαμάχη ανάμεσα στην αγάπη του για την πατρίδα και στην αγάπη του για τους Ρώσους.
  Ο Βιζυηνός με τον Μοσκώβ – Σελήμ μας παρουσιάζει τον χαρακτήρα και τις αντιλήψεις της τουρκικής κοινωνίας και την επίδραση του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του Σελήμ και έτσι δίνει έμμεσα στους αναγνώστες του και τη δική του θεωρία ζωής. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Α. Σαχίνης («Το διήγημα του Γ. Βιζυηνού», Επιστημονική Επετηρίς Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περίοδος Α΄, 1968, Τόμος Ι΄, σ. 358) «Η ανθρωπιά και η εγκαρτέρηση του Μοσκώβ Σελήμ, η επιείκεια και η ανοχή του, η υπερνίκηση της πίκρας, του πόνου και της αδικίας στη ζωή με τη μόνωση και τη γαλήνη, ίσως να αποτελούν, στο τελευταίο αυτό διήγημά του, το ψυχικό καταστάλαγμα του Βιζυηνού, την έμμεση αποτύπωση της τελικής βιοθεωρίας του».
 
36 σελίδες
0.2 mb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου