Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Βιογραφίες:Τζον Ντιούι

Ανακτήθηκε από "http://el.wikipedia.org
 
Ο Τζον Ντιούι, ένας από τους προοδευτικότερους Αμερικανούς φιλοσόφους, γεννήθηκε στο Βερμόντ το 1859 και σπούδασε πρώτα στο πανεπιστήμιο της γενέτειράς του και κατόπιν στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια και πριν το θάνατό του, το 1952, είχε κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση για τη ρεαλιστική του προσέγγιση στη φιλοσοφία, την ψυχολογία και την φιλελεύθερη πολιτική.
Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του συγκαταλέγονται: "Πώς σκεπτόμαστε" (1910), "Ανασυγκρότηση στη φιλοσοφία" (1920), "Δημοκρατία και εκπαίδευση" (1916), "Εμπειρία και φύση" (1925), "Λογική: η θεωρία της έρευνας" (1938), "Εμπειρία στην εκπαίδευση" (1938).
Εκεί που ο Ντιούι άσκησε τη μεγαλύτερη επίδραση είναι ο τομέας των παιδαγωγικών επιστημών. Πιστεύοντας στην ενότητα και στο αδιαίρετο της θεωρίας και της πράξης, όχι μόνο έγραψε σχετικά συγγράμματα αλλά συμμετείχε δραστήρια σε "πειραματικά σχολεία" για παιδιά που συνδέονταν με το πανεπιστήμιο του Σικάγου. Η διδασκαλία, η συγγραφική δραστηριότητα και η πρακτική της ζωής του Ντιούι απέβλεπαν στη μορφοποίηση μιας νέας εκπαιδευτικής φιλοσοφίας, που θα προκαλούσε τόσο τους σκοπούς όσο και τα μέσα της παραδοσιακής εκπαίδευσης. Οι βασικές ιδέες του Ντιούι μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
  • Πιο στενή σχέση ανάμεσα στο σχολείο και τη ζωή.
  • Δίδαξε για μαθητές, όχι για θέματα.
  • Η εκπαίδευση δεν είναι προετοιμασία για τη ζωή, είναι η ίδια η ζωή.
  • Απόρριψη του φορμαλισμού που χαρακτηρίζει τη χωρισμένη σε τάξεις βασική εκπαίδευση και τα προγράμματά της.

Πηγές

  • Τζων Ντιούι, Εμπειρία και εκπαίδευση, Εκδόσεις Γλάρος, 1980
  • Anton, John P., «Ὁ John Dewey καὶ ἡ ἀρχαία ἑλληνικὴ φιλοσοφία ΙΙ » , Παιδεία καὶ Ζωή [Τόμοι Α΄-Ε΄], 3, 26 (1954), σσ. 48-54
  • Anton, John P., «Ὁ John Dewey καὶ ἡ ἀρχαία ἑλληνικὴ φιλοσοφία » , Παιδεία καὶ Ζωή [Τόμοι Α΄-Ε΄], 3, 25 (1954), σσ. 11-16


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου